Životní styl bez odpadu si osvojuje stále více lidí. V čem přesně spočívá a jaké kroky můžete podniknout? V článku vám poradíme, jak nad zero waste přemýšlet při nákupech, spotřebě potravin i nastavení chodu domácnosti.
Zero waste znamená minimalizování odpadu
Základní princip zero waste spočívá v tom, že snižujete množství odpadu a snažíte se co nejvíce využívat již existující zdroje. Tím prvním, co se nabízí, je vyhýbání se jednorázovým obalům (taškám, kelímkům nebo kosmetickým potřebám na jedno použití). A místo nich máte vždy po ruce alternativy na více použití.
Myšlenka minimalizovat odpad a využívat zdroje co nejefektivněji není nová. Termín „zero waste“ se ale začal používat až v 90. letech a naplno prorazil až s rozvojem internetu a sociálních sítí.
Motivací k tomuto životnímu stylu může být třeba stěhování do menšího bytu, kde není prostor k hromadění věcí. Většina lidí ho ale bere za svůj proto, že je jim blízká udržitelnost. Přechod může být náročný, ale člověk si nové principy osvojí za pár týdnů.
Čtěte taky: interiérové tipy, jak opticky zvětšit malý byt. >>
Zero waste můžete aplikovat prakticky do všech oblastí života. Nemusíte ale být hned stoprocentní. I když si z následujících principů vyberete jen dvě věci, které budete pravidelně dělat, počítá se to.
Zero waste nákupy: odpad do domu ani nenoste
Když jdete na nákup, vezměte si vlastní tašku, třeba plátěnku nebo batoh. Pokud zrovna zapomenete, vyhněte se nákupu jednorázových tašek třeba tím, že si v regálech najdete krabici od potravin a nákup naskládáte do ní. Personálu v supermarketech nevadí, když si krabici odnesete – stejně by ji vyhodili. Vám poslouží na odnesení nákupu a třeba ji pak doma ještě využijete.
Na pečivo, ovoce a zeleninu nepoužívejte jednorázové mikrotenové sáčky. Pečivo můžete nakupovat v pekárně do vlastních plátěných pytlíků (v supermarketu tuto alternativu doporučujeme pouze při použití samoobslužné podkladny – jinak totiž potřebuje prodavač vidět na obsah pytlíku). Aby vydrželo pečivo déle čerstvé, skladujte ho doma ve voskovaných pytlících či ubrouscích. Textilní sáčky poslouží taky na ovoce a zeleninu – ušijete si je třeba ze staré záclony.
Nakupujte potraviny, které nemají obal. V klasických supermarketech jde obvykle právě jen o zmíněné ovoce, zeleninu a pečivo. Pro zbytek surovin vyrazte do bezobalových obchodů. Ty se v posledních letech rozšířily, a tak je velká pravděpodobnost, že v nejbližším městě na nějaký narazíte. Případně si je můžete vyhledat na mapě Reduca.
Tip: V bezobalových obchodech seženete téměř vše – sypké i tekuté potraviny, kosmetiku nebo úklidové prostředky. Vše se prodává na váhu nebo na objem, takže stačí přijít s vlastními nádobami. Když si nádobu zapomenete, v obchodech bývají nějaké k dispozici – ale nikdy ne jednorázové.
|
Spoustu věcí si můžete taky doma sami vyrobit. Například kosmetiku nebo úklidové prostředky. V kosmetice se také objevuje spousta jednorázových produktů jako třeba odličovací tamponky nebo vatové tyčinky do uší. Ty se dají nahradit znovu použitelnými. Podobně nahradíte i další věci v domácnosti – například pečicí papír silikonovou podložkou.
Naučte se plánovat dopředu
Aby se vám lépe nakupovalo a abyste věděli, kolik nádob si s sebou do bezobalového obchodu vzít, zkuste dopředu plánovat jídelníček. Ušetří vám to při nakupování čas, na nic nezapomenete a navíc zredukujete i množství zbytků. Vyhnete se tím také impulzivnímu nakupování. A proti impulzivním nákupům jídla máme ještě jeden trik – nechoďte nakupovat hladoví.
Pokud například víte, že budete následující den pracovat z domu, ale nemáte čas vařit, nespoléhejte na jídlo z dovozu – spolu s ním vám totiž přijede spoustu jednorázového odpadu. Raději si den předem vezměte vlastní potravinovou krabičku, zajděte do restaurace nebo bistra a nechte si jídlo s sebou zabalit. V restauracích s tím nemají problém. Další den už si ho doma jen ohřejete.
Díky organizaci nic nezapomenete využít
Organizujte si potraviny, nářadí i oblečení. Aby se vám nestalo, že omylem koupíte něco, co už doma máte. Je na vás, jaký styl třídění zvolíte. Hlavně si ho zapamatujte, seznamte s ním všechny členy domácnosti a jednou za čas si projděte, co doma máte a jestli se některé potravině neblíží datum spotřeby.
V malém bytě je důležité efektivně využít každý centimetr. Čeká-li vás stěhování, rovnou si promyslete, jakým způsobem se do organizace pustíte. S organizací domácnosti vám pomůže metoda úklidové guru Marie Kondo.
Mrazením a sušením proti přebytku potravin
Nakoupili jste hodně čerstvé zeleniny, ale musíte nečekaně odcestovat? Nebo se vám urodilo tolik rajčat, že je nestíháte jíst? Snažte se jídlo uchovat na později. Téměř jakékoliv ovoce a zeleninu můžete usušit nebo zamrazit.
Pro zamrazování potravin nepoužívejte jednorázové pytlíky, ale plastové potravinové boxy – jsou dělané na to, aby vydržely vysoké i nízké teploty.
Některé potraviny je lepší zavařit (např. domácí úrodu ovoce). A potraviny, které už opravdu zpracovat nezvládnete, nevyhazujte do směsného odpadu, ale do bioodpadu.
Bioodpad můžete proměnit v kompost – i v bytě
Zvažte založení vlastního kompostu, kterým si na jaře přihnojíte rostlinky a zeleninu – abyste ji nemuseli kupovat v obchodě.
Tzv. vermikompostér je nádoba sloužící ke zpracování bioodpadu. Můžete ji mít v bytě nebo kanceláři. Bioodpadem, který do nádoby vyhazujete, krmíte kalifornské žížaly. Žížaly tyto zbytky proměňují v kvalitní hnojivo a tzv. žížalí čaj. Ten můžete ze spodní části nádoby odpustit a zalévat jím rostliny.
Pozor: do kompostu nepatří živočišný odpad jako třeba zbytky masa. Více informací o domácím kompostováním si přečtěte tady.
Sdílení a výměna věcí
Některé věci vůbec nemusíte vlastnit a zabírat si jimi místo v bytě. Třeba vrtačku nebo formu na dort, který pečete jednou ročně. Ve větších městech existují tzv. knihovny věcí, kde si můžete půjčit, co zrovna potřebujete. Stejně jako knížku.
Tip: Věci, které vlastníte, ale už vám léta leží ve skříni bez většího užitku, nabídněte někomu jinému. Na sociálních sítích najdete skupiny, které se zaměřují na tzv. swap. Princip je jednoduchý – co je pro někoho odpad, jinému poslouží.
|
Pokud se chcete zbavit starších, ale stále funkčních věcí, darujte je svým známým nebo na charitu.
Nefunkční šicí stroj může dál sloužit jako stolek pod umyvadlo.
Nejen recyklace, ale i upcyklace
Než vyhodíte a nahradíte rozbitou a nefunkční věc, ověřte si, jestli nepůjde opravit. Méně hodnotnou věc zkuste opravit vlastními silami a hodnotnější věci zaneste odborníkovi.
Pokud věc už ke svému původnímu užitku opravdu sloužit nemůže, zkuste ji použít jinak. Jde o tzv. upcyklaci. Ze starých kalhot ustřihněte kraťasy, ze starého šicího stroje udělejte stolek nebo z lahve od šampaňského vázu. Kreativitě se meze nekladou.
Je jen na vás, jak moc zero waste přístup do svého života pustíte. Každý krůček se počítá. Pokud je na obzoru nějaká rekonstrukce, rádi vám poskytneme Rychloúvěr, abyste měli vyřešené financování.