Jaký gril vybrat na zahradu po rekonstrukci? Vždy záleží, co od grilování očekáváte

Jaký gril vybrat na zahradu po rekonstrukci? Vždy záleží, co od grilování očekáváte

2. 7. 2022
6 min. čtení
Inspirace

Rekonstrukce zahrady je konečně hotová, pozvali jste rodinu na oslavu a přemýšlíte nad pořádnou grilovačkou. Přečtěte si našeho průvodce a vyberte gril, který se hodí na zahradu. Radíme, co očekávat od grilu na dřevo a brikety, plynového i elektrického – s čím dopředu počítat a kolik vás bude pořízení stát. Kvalitní gril je investice, která vydrží roky a zažijete díky ní spoustu příjemných večerů.

 

Výběr grilu jako velké finále rekonstrukce zahrady

Co člověk, to jiná představa o dokonalé zahradě. Spousta lidí touží po zahradě s nekonečným trávníkem, bazénem a trampolínou pro vnoučata, jiní chtějí za domem relaxovat v klidu nebo pěstovat zeleninu. Pokud rekonstrukci teprve plánujete, přečtěte si:

 

 

A při samotné rekonstrukci se vám bude hodit návod, jak se domlouvat s řemeslníky. Když budete mít hotovou, můžete naplánovat oslavnou grilovačku.

 

Vyberte si ten nejlepší gril

Výběr grilu závisí na vašich představách o jeho využití, ale i ceně, kterou jste ochotni investovat. Dále vás ke správné volbě navedou odpovědi na otázky:

 

  • Chcete si užít klasickou atmosféru u ohně a zatápět dřevem či briketami? 

  • V kolika lidech budete nejčastěji grilovat?

  • Jak často chcete gril využít?

  • Kde budete grilovat?

  • Máte gril kde skladovat?

  • Jak moc vám záleží na zdravé přípravě pokrmů – bez přepáleného tuku a zbytečného kouře?

 

Vybírejte ze 3 druhů grilů:

  1. gril na dřevo nebo dřevěné uhlí,

  2. plynový gril,

  3. elektrický gril.

 

Klasika? Gril na dřevo nebo dřevěné uhlí

Šťavnatého masa ošlehaného plameny s příchutí kouře dosáhnete v klasickém grilu na dřevo. Seženete ho v různých velikostech – malý, střední, ale i velký pojízdný, s kolečky a odkládací plochou. Běžným rozšířením těchto grilů jsou:

  • víka,

  • komíny,

  • teploměry,

  • ohřívací plochy, 

  • úložné prostory (pro palivo nebo pomůcky ke grilování).

 

Grily s poklopem, tzv. kotlové grily, využijete za každého počasí a pokrmy v nich připravíte rychleji a zdravěji. Kotlový gril funguje jako horkovzdušná trouba, rozvádí vzduch po celém prostoru a maso či zelenina se tak propečou rovnoměrně.

Vždy mějte po ruce zásobu dřeva nebo briket. Brikety hoří delší dobu a nemusíte jimi přikládat tolik jako u dřevěného uhlí.

 

Při výběru grilu na dřevo hleďte na:

  • celkovou stabilitu,

  • velikost a pevnost roštu,

  • objemu pro palivo,

  • velikostí prostoru, kam spadá popel.

 

Cena se odvíjí od velikosti grilu, jeho rozšíření i použitého materiálu. Kvalitní grily jsou litinové. Levnější a s nižší životností bývají grily vyrobené z plechu. Ceny méně kvalitních grilů začínají na pár set korunách a designové grily, které ozvláštní zahradu, vyjdou i na desítky tisíc.

 

Ke grilu budete potřebovat také zásobu paliva – dřeva, briket nebo dřevěného uhlí, které použijete k zátopu. Oheň pak musíte hlídat a regulovat, aby neuhasl ani příliš nesálal. Po grilování pak musíte vyprázdnit popel a gril vyčistit.

Při pořízení grilu myslete i na cenu paliva, které ke grilování potřebujete. Například dvoukilové balení briket se pohybuje okolo 90 korun.

 

Plynový gril: ideální na zahradu nebo terasu

Při grilování na plynovém grilu žádné zásoby dřeva nepotřebujete. Zažehnete ho otočením  tlačítka a ovládáte ho jako sporák. Obvykle mají plynové grily dva a více hořáků, které rozvádí teplo po celé grilovací ploše. 

 

Tyto grily bývají robustní a s dostatkem odkládacích ploch pro pomůcky ke grilování i samotné pokrmy. Pro grilování na zahradě nebo venkovní terase jsou ideální.

 

Každý plynový gril obsahuje:

  • rošt: nejčastěji z nerezu či litiny,

  • sběrné místo pro odkapávající mastnotu z jídel,

  • plynovou bombu, kterou musíte vhodně skladovat, průběžně doplňovat a po grilování vždy zkontrolovat, jestli je plyn řádně vypnutý a neunitíká,

  • hořáky má plynový gril minimálně 2 a lze je jednoduše ovládat knoflíky. Gril s tzv. piezo zapalováním hořáku sám zažehne jiskru i bez zápalek.

Plynový gril se ovládá jednoduše, jen pootočíte knoflíkem.

 

Některé grily mají tzv. RBS systém – hořáky umístěné z boku grilu. Mastnota z připravovaných jídel nekape přímo na oheň a nemůže se tak vznítit. Tento způsob a systém grilování patří mezi nejzdravější, tuk neodkapává na hořáky a nepřipaluje se.

 

Pokud vás od pořízení plynového grilu odrazuje, že přijdete o typickou vůni ohně a kouře, existuje řešení. Speciální kovové vložky grilu naplníte vonnými dřevěnými lupínky nebo dřevěným uhlím – příjemná vůně se pak do grilovaných pokrmů promítne.

 

Levnější plynový gril sežene od 6 tisíc korun, velký a kvalitnější klidně i za 20 tisíc.

 

Elektrický gril vybírejte podle výkonu topné spirály

Elektrický gril využijete na zahradě, balkoně, ale i doma v kuchyni. Nejčastěji vyrábí z litinových povrchů, které dobře drží teplo, nebo teflonových, které jsou nepřilnavé. Pro grilování můžete zvolit i různý typ roštu, žebrovaný na maso nebo sýry, ale i rovný, na kterém připravíte klidně i palačinky. 

 

Nevýhodou elektrických grilů je delší doba roztápění a také nezbytné napojení na zdroj elektřiny. 

 

Elektrický gril zapojíte do zásuvky a můžete se pustit do vaření. Připravíte na něm slané i sladké pokrmy.

Při výběru elektrického grilu myslete na:

  • Výkon: pro občasné použití stačí do 2 kW, ale při častém grilování pro více lidí je vhodný alespoň 10 kW.

  • Misku, do které odkapává tuk: grilování na přepáleném omastku není zdravé a dobře nevoní.

  • Výkon topné spirály: má vliv na to, za jak dlouho bude gril připravený ke grilování. Čím vyšší má topná spirála výkon, tím lépe. 

  • Rošt a plocha ke grilování: volte nepřilnavý materiál grilovacích ploch, ať nemusíte seškrabávat připálené jídlo a plochy nepoškodíte – vhodná je litina, teflon nebo kamenina. 

  • Ovládání teploty: chytré grily mají funkci, která umožní nastavit stupeň propečení – gril přizpůsobí teplotu tloušťce masa a třeba steak propeče tak, jak to máte rádi.

 

Elektrický gril seženete v různých podobách, venkovní, stolní, ale i speciální (třeba na sýry raclette) od ceny přibližně 1 tisíc korun. 

 

Přenosný gril: domů, do parku i na dovolenou

Pokud na gril zatím nemáte doma místo nebo ho chcete spíš na cestování, pořiďte si přenosný gril. Shrnuli jsme jeho pro i proti. 

 

Výhody:

  • je levný (seženete ho i za pár stovek korun),

  • je skladný a lehký,

  • má nízkou spotřebu: nepotřebujete tolik dřeva, briket nebo dřevěného uhlí.

 

Nevýhody:

  • plocha ke grilování je malá,

  • gril nemá odkládací prostory (třeba pro příslušenství),

  • gril často dýmí.

Při cestování využijete přenosný gril, ale i klidně i menší skládací gril s kolečky.

 

Zpříjemněte si letní grilování i zahradu

Kvalitní gril je investicí, která při správné údržbě vydrží léta a umožní vám naplno využívat zahradu. Pokud se pustíte do větší rekonstrukce, pomůžeme vám s financováním naším Rychloúvěrem